Windpark Wieringermeer

Vanaf januari 2018 is er hard gewerkt aan de realisatie van het grootste windmolenpark op land in Nederland namelijk het windpark Wieringermeer. Dit windpark is een initiatief van ECN Wind Energy Facilities B.V. en Vattenfall. Het park telt 99 molens (82 daar van voor Vattenfall) en levert stroom op voor 370.000 huishoudens.

In opdracht van Vattenfall verzorgt aannemingsmaatschappij Van Gelder B.V. de aanleg van de parkwegen en kraanopstelplaatsen en het leveren en aanleggen van de parkbekabeling inclusief inkoopstation. Nordex Group levert 82 N117/ 3600- turbines en Bam Infra Nederland is verantwoordelijk voor de fundaties van de windmolens. Inmiddels zijn fase 1; bouwrijp maken en fase 2; aanleg wegen, kabels en fundering en fase 3 de bouw van de windturbines achter de rug . Geobest is vanaf de start van dit project betrokken en adviseert Van Gelder op het gebied van zettingsberekeningen voor de parkwegen en kraanopstelplaatsen en de toe te passen voorbelastingen. Ook verzorgt Geobest stabiliteitsberekeningen voor deze onderdelen en verzorgen wij de uitvoeringsbegeleiding.

De foto’s tonen de werkzaamheden tijdens de aanleg (bron aannemingsmaatschappij Van Gelder en de stand van de werkzaamheden in december 2019; opbouw kraanopstelplaats).

Het windpark is in september 2020 afgerond.